Film Analizi Yöntemi İle Gestalt Terapi Yöntemine Bir Bakış
Film Analizi
Özet Görüntüleme: 95 / PDF İndirme: 76
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14576551Anahtar Kelimeler:
Gestalt Terapisi, Çift Terapisi, Çiftler Arası İletişim, Film AnaliziÖzet
Özet
Duvara Karşı filmi,Cahit ile Sibel çiftinin tesadüfen psikiyatri servisinde tanışıp hayatlarına şans vermesini anlatmaktadır.Psikolojik olarak zor bir dönemden geçen ve intihar girişiminde bulunan alkol ve uyuşturucu bağımlısı Cahit ve aile baskısıyla yaşayan,intihar girişimlerinde bulunan Sibel tedavi görmek için gittikleri psikiyatri servisinde tesadüfen tanışıp hayatlarına dokunmaya karar vermekte ve formalite icabı evlenmektedirler.Zaman geçtikçe birbirlerine duygu beslemeye başlarlar ancak bu duygularıını bastırmaktadırlar.Bu bastırış;ilişkinin gidişatını, çiftin hayatlarını değiştirmektedir.Bu araştırmada Duvara Karşı adlı filmin ana karakterleri alkol ve madde bağımlılığı,geçmiş travmalar,intihar girişimleri ve duyguları bastırma açısından analiz edilmiştir.Yapılan bu çalışmada Gestalt Terapi Yöntemi kullanılmıştır.
Gestalt terapisi, bireyin geçmiş deneyimlerinden ziyade şu anda neler hissettiğine ve düşündüğüne odaklanır. Terapinin amacı, bireyin şu anki farkındalığını artırmak ve bu farkındalık sayesinde kişisel gelişim sağlamaktır. Bu doğrultuda,Gestalt Terapisinin kuramsal kavramları,terapistin rolü,ailenin değerlendirmesi,terapinin amacı,terapi teknikleri açıklanması ve ‘’Duvara Karşı (Gegen die Wand)’’ isimli filmin analizi ile açıklanan kavramların örneklendirilmesi amaçlanmaktadır.Sonuç olarak, bu çalışmanın Gestalt Terapisi ile ilgili kuramsal bilgiyi destekleyerek ve bu yaklaşımın uygulamasına örnek oluşturarak alanda çalışan ya da halen eğitimini sürdüren uzmanlara kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.
Referanslar
Akkoyun F. (2001). Gestalt terapi. Nobel Yayın Dağıtım
Arı, H., & Bingöl, T. (2023). “Soul” Filminin Kabul ve Kararlılık Terapisi Bağlamında İncelenmesi. Journal of Sustainable Education Studies, 4(3), 224-231.
Corey, G. (2013). Theory and practice of counseling and psychotherapy. Cengage learning.
Daş, C. (2020). Geştalt terapi bütünleşmek ve büyümek. Ankara: Altınordu Yayınları, 5.
Katmer, A. N., Demir, R., Kul, A., & Özkamalı, E. (2021). Marriage Story (Evlilik Hikayesi) filminin Yapısal ve Psikoanalitik Aile Danışmanlığı kuramlarına dayalı incelenmesi. Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi, 5(9), 21-30.
Rayana, S., & Atak, H. (2022). Anne Baba Arasındaki İlişki:“Üçüncü Ebeveyn” Rolünün Gestalt Terapi Bakışından Ele Alınması. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(2), 286-300.
Sak, R., Şahin Sak, İ. T., Öneren Şendil, Ç., Nas, E. (2021). Bir araştırma yöntemi olarak doküman analizi. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Dergisi, 4(1), 227-256. https://doi.org/10.33400/kuje.843306
Şenol-Durak, E., & Fışıloğlu, H. (2007). Film analizi yöntemi ile Virginia Satir aile terapisi yaklaşımına bir bakış. Türk Psikoloji Yazıları.
Tuzcuoğlu, S. (1992). Psikolojik danışmada kullanılan teknikler.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Ases Ulusal Sosyal Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.