DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN STRATEJİK PLANLARINDA YER ALAN SWOT ANALİZLERİNDEKİ GÜÇLÜ YÖNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Özet Görüntüleme: 107 / PDF İndirme: 118
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7740566Anahtar Kelimeler:
Eğitim Yönetimi, Stratejik Planlama, SWOT Analizi, Güçlü YönlerÖzet
İş dünyasında 20. yüzyıldan itibaren yer almaya başlayan stratejik planlama kavramı yönetim biliminde bir organizasyonun amacına ulaşmak için izleyeceği yollar anlamında kullanılmaktadır. Stratejik planlama, işletmeye yön vermek ve rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla, işletme ve çevresini sürekli analiz ederek uyum sağlayacak amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin planlanması ve gerekli araç ve kaynakların yeniden düzenlenmesi sürecidir. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak yönetim biliminde ve özel sektörden sonra kamu sektörü ve üniversitelerde de stratejik planlama kavramı önem kazanmış ve uygulanmaya başlanmıştır.
Bu çalışma ile Türkiye’deki devlet üniversitelerinin stratejik planlarında belirttikleri güçlü yönlerinin neler olduğunu saptamak, analiz etmek ve üniversitelerin stratejik plan hazırlama çalışmalarına katkı sunmak amaçlanmıştır. Araştırma, betimsel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde Strateji ve Bütçe Başkanlığının ve Üniversitelerin web sayfalarında yayınlanmış olan stratejik planlarda yer alan SWOT analizlerinde belirtilen güçlü yönler için bir tarama listeleri oluşturulmuş, analiz edilmiş ve aşağıdaki bulgular elde edilmiştir:
Üniversitelerin stratejik planlarında güçlü yön olarak en çok vurgulanan ilk beş madde; “Genç, dinamik ve nitelikli kadro” 62 üniversiteden 56’sında (% 90), “Katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışı” 62 üniversiteden 35’inde (% 56), “İnternet ve yerel ağın etkin kullanımı” 62 üniversiteden 32’sinde (% 51), “Yönetimin yeniliklere açık olması” 62 üniversiteden 29’unda (% 46), “Lisansüstü akademik program çeşitliliği ve niteliği” 62 üniversiteden 27’sinde (% 43) güçlü yön olarak saptanmıştır.
Referanslar
Ataman, Göksel (2002). İşletme Yönetimi, Temel Kavramlar Ve Yeni Yaklaşımlar, İstanbul: Türkmen Kitapevi
Aydın, Mustafa (2000). Eğitim Yönetimi. 6.Baskı, Ankara: Hatiboğlu Yayınevi
Bryson, John M. (2004). Strategic Planning For Public And Nonprofit Organizations, ABD: Jossey-Bass.
Çalık, Temel (2003). “Eğitinde Stratejik Planlama Ve Okulların Stratejik Açıdan Değerlendirmesi”, Kastamonu Dergisi, Ekim, s.252-253.
Çoban, Hasan (1997). Bilgi Toplumuna Planlı Geçiş; Gelecekten Kaçılmaz; Bilgi Toplumuna Planlı Geçiş İçin Stratejik Planlama Ve Yönetim Bilgi Sistemi Uygulanması, İstanbul: İnkılap Kitabevi, s. 79-119.
Devrim, Burcu (2006). Strateji Formülasyonu: Swot Analizi, Kurumsal Karne, Kalite Fonksiyon Yayılımı, Sun Tzu’nun İşletme Yönetimi Stratejilerinin Bütünleştirilmesi Üzerine Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dinçer, Ömer (2004). Stratejik Yönetim Ve İşletme Politikası, İstanbul, Beta Yayınları
Elmat, Cevat, Kamile Demir (2000). Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar, Uygulamalar Ve Sorunlar, Ankara: Anı Yayıncılık.
Erdem, Aybike (2006). Stratejik Yönetim Ve Kamu Örgütlerine Uygulanabilirliği, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı.
Ereş, F. (2004). Eğitim yönetiminde stratejik planlama. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 21-29.
Erdoğan, İrfan ( 2002). Eğitimde Değişim Yönetimi. Pegem Yayıncılık, Ankara
Gönüllü, Ahu (2008). Kamu Yönetiminde Stratejik Planlamaya Geçiş: Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Işık, Halil, Ahmet Aypay (2004). “Eğitimde Stratejik Plan Geliştirme Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar: Çanakkale İlinde Yapılan Bir İnceleme.” G.Ü. Gazi Üniversitesi Eğitim Fak. Dergisi. Cilt.24 Sayı:3, s. 351
Kabadayı, Reşide (1999). “Stratejik Planlama Ve Eğitim”, Verimlilik Dergisi, No:2, s.143- 148.
Koçel, T. (1993): İşletme Yöneticiliği, 4. Baskı, Beta Basım Yayım, İstanbul.
Koçel, Tamer (1998). İşletme Yöneticiliği, 6.Baskı, İstanbul: Beta Basım Yayım.
Parlak, B. & Sobacı, Z. (2010). Kuram ve uygulamada kamu yönetimi ulusal ve küresel perspektifler. Gözden Geçirilmiş ve Geliştirilmiş 3. Baskı, Alfa Aktüel Yayını: Bursa.
Songür, Neşe (2004). Stratejik Planlama Bilgilendirme Ve Yönlendirme Seminer, Todaie, s.1-61.
Wittmann, R. G. & Router, M. P. (2008). Strategıc plannıng how to deliver maximum value through effective business strategy. London and Philadelphia: Kogan Page.
Yılmaz, K. (2003). Kamu kuruluşları için stratejik planlama uygulaması. Sayıştay Dergisi, 50/51, 67-86.
Yüce, Barış (2007). Üniversitelerde Stratejik Planlama Ve Bir Yazılım Tasarımı, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Yükselen, Cemal (1998). Pazarlama İlkeler-Yönetim, Ankara: Detay Yayıncılık
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Ases Ulusal Sosyal Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.